Streamer du allerede, eller overvejer du at kaste dig ud i den fantastiske streaming-verden? Så forstår vi det godt – det er super fedt at skabe et fællesskab, hvor man kan dele sine sejre (og få opbakning, når det går knapt så godt) og være fælles om den passion man deler!
Streaming er stort som aldrig før, og hver eneste dag streamer tusindvis af mennesker over hele verden for første gang. Ikke alle bliver, eller ønsker at være, kæmpe streaming-stjerner, men vil man gerne forkæle sine seere med den bedste oplevelse, er man nødt til at have det rigtige streaming udstyr. I denne guide fortæller vi lidt om mulighederne, afhængig af hvilket punkt du godt kunne tænke dig at forbedre på din stream:
Nogle af punkterne forbedrer dog ikke kun oplevelsen for dine seere – det gør også livet for dig som streamer lettere. At streame skal nemlig først og fremmest være sjovt, og derfor skal det ikke tage lang tid fra du tænder computeren, til du er klar til at gå live for dine ”viewers”.
En af de ting som professionelle streamere igen og igen fremhæver som et af de vigtigste punkter, nye streamere bør være opmærksom på, er lyden. Hvis du kommenterer dit gameplay, interagerer med dine seere eller andet, så sørg for, at lyden er i orden. Lyden behøver ikke nødvendigvis være i samme, høje kvalitet som Hollywood-film, men utydelig, mudret og uklar lyd er så generende for den samlede oplevelse, at seerne simpelthen falder fra.
I dag kan man heldigvis få både headsets med rigtig gode mikrofoner, eller for relativt få penge, få en mikrofon der er så god, at du endda kan bruge den, hvis du vil optage din egen podcast eller lægge en stemmeoptagelse ind over en video med dine highlights til din YouTube-kanal.
Forskellen på en mikrofon i dit headset og en dedikeret mikrofon er ganske enkelt, at en dedikeret mikrofon kan opfange flere og mere nuancerede lyde. Dette giver en mere naturlig, fyldig og blød lyd ift. mikrofonen på et headset, hvor nogle af lydende kan have en tendens til at blive lidt "tynde".
Vælger man at gå med den ekstra lækre løsning, og anskaffer sig en dedikeret mikrofon, åbner det samtidig typisk også op for, at man senere kan "opgradere" sin lyd i endnu højere grad med bl.a. popfilter eller en shock mount, så man opnår en virkelig professionel lyd-løsning til sit studie. Og vil man give den hele armen, kan man med fordel også opsætte akustisk skum på nogle af sine væge, så man undgår unødig rumklang - Præcis som du kender det fra et ægte, professionelt lydstudie.
Vores venner fra Elgato har også lavet en video om, hvordan du får den bedste lyd ud af dit udstyr. 👇
Det allervigtigste i din stream er selvfølgelig den video, som dine seere kan følge med i. Ingen video = ingen stream. Hvis du kun vil vise det spil du spiller på din streaming PC, så behøver du sådan set ikke så meget mere, og det er også sådan rigtig mange streamere starter. Hvis du finder ud af, at du godt kan lide at streame, og det fællesskab du får med dine seere, så vil næste naturlige trin være at tilføje et videofeed af dig selv til streamen.
En god mulighed for at tilføje et billede af dig på din stream vil være, at investere i et godt webkamera. Når du skal bruge det som del af din stream, bør du ikke vælge et webcam med mindre end FullHD-opløsning, og generelt kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra penge på et ordentligt kamera fra start af, da det typisk vil have mulighed for at optage video med 30, eller flere, billeder i sekundet (kaldet ”FPS”), som vil give et mere flydende billede uden hakken.
For at gøre din stream endnu mere interessant, findes der også mulighed for at tilføje såkaldte ”green screens”. Sådan en kan gøres usynlig på din stream, og på den måde ”smelte sammen” med dit øvrige billede. Du kan eks. sætte en green screen op bag dig, og derved ”klippe” baggrunden fra dit streamingstudie ud, hvilket giver et langt mere professionelt look på din stream.
Spiller du også nogle gange på Xbox eller Playstation, har du måske også lyst til at streame dette. En nem måde at bruge dit normale streaming-setup til dette vil være at tilføje et ”capture card” mellem din computer og din konsol. På den måde kan du tage billedet fra din konsol og nemt tilføje i eks. OBS, hvor du samtidig kan bruge din normale mikrofon, dit webkamera osv.
Uanset om du har et lille billede af dig selv nede i hjørnet, eller du sidder og taler med dine følgere i fuld skærm, så er lys noget af det vigtigste, hvis du skal have en ordentlig billedkvalitet. Er der ikke nok lys på dig, eller den genstand du forsøger at filme, vil dit kamera have enormt svært ved at "se" hvad der foregår, og det resulterer kun i et grynet billede og udvaskede farver. Og hvem gider ærlig talt sidde og kigge på det i længere tid ad gangen?
Løsningen på denne udfordring kan være dedikerede lamper til din stream. I forhold til en almindelig lampe, så kan godt streaming-lys nemlig justeres i både farvetemperatur og lysstyrke, så du kan finde den helt rigtige balance, der passer til dine øvrige omgivelser. Har du eks. et vindue ved siden af, hvor du sidder, så skal du indstille dit streaming-lys på en anderledes måde, end hvis du sidder i et helt mørkt rum.
En anden detalje at kigge efter, når du vælger lys til din streaming, er, hvordan din nye streaming lampe fysisk kan placeres. Nogle lamper leveres med en indbygget fod, præcis som du kender det fra en almindelig lampe, mens andre streaming-lamper i stedet leveres med en smart klemme, så du nemt kan sætte lampen faste på kanten af skrivebordet. Hvilken løsning der passer dig bedst, afhænger af, hvor meget plads du har på skrivebordet, og om du eventuelt skal bruge lampen til andre ting, hvor du nemt skal kunne flytte rundt på den - eks. hvis du skal bruge lyset under optagelse af en unboxing-video til din YouTube-kanal.
Når du har fundet ud af, hvilket udstyr der skal til for at give dine seere den allerbedste oplevelse, så er det på tide at tænke over, hvordan du rent lavpraktisk vil sætte dit streamingudstyr op på skrivebordet foran dig. Hvordan får du placeret dit kamera, så det sidder i den helt rigtige vinkel? Hvor skal du have din mikrofon?
Hvilke muligheder du har, afhænger selvfølgelig af, hvilket udstyr du har valgt til opgaven, og det kan derfor være svært at fortælle dig præcis hvilket opsætningsudstyr du skal vælge. Elementer som kamera og mikrofon kan dog ofte fås med ¼” skruehuller, der kan gøre opsætningen lettere. Dette er nemlig en standard-størrelse, der ofte bruges på tripods og bevægelige arme (også kaldet ”mounts”), som gør det muligt at skrue dit udstyr fast, så det sidder sikkert på din valgte holder.
Det streaming setup du har i dag, er ikke nødvendigvis det samme om 2 år. Derfor er det også en god idé at tænke lidt på fremtiden, når du køber udstyr til opsætning af dit streaming gear. Det er eks. super ærgerligt at betale for en holder i dag, som du er nødt til at udskifte om 6 måneder, fordi dit behov allerede har ændret sig, og din holder ikke er fleksibel nok til at passe ind i din nye opsætning.
Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men tager du eks. udgangspunkt i serien af udstyr fra Elgato, så får du trods alt nogle ret fleksible løsninger, der nemt og enkelt kan udvides. Ud over at være udstyret med de populære ¼” skruer, så findes der samtidig en lang række udvidelser til Elgatos produkter, så du eks. nemt kan tilføje et ekstra led til den holder dit kamera sidder på. Det kan også være, at du senere har behov for at kunne integrere en mere professionel mikrofon i dit streaming setup – så er det rart bare at kunne tilføje en mikrofonholder, som allerede passer på en af de Elgato-holdere du allerede har.